Ontijzering

Ontijzering

10 juli 2018
 Categorieën: Bouw & aannemers, Blog


 

Van nature kan er in grondwater teveel ijzer voorkomen. Hierdoor kan het water flink verkleuren. Het neemt een roestbruine kleur aan. Daarnaast smaakt het water wrange en het ruikt ook niet lekker. Bij gebruik op bijvoorbeeld gewassen is een roestaanslag zichtbaar. Dit zijn allemaal zaken die het grondwater in kwestie ongeschikt maken voor gebruik. Of dat nu inwendig of uitwendig is. Waar het ook vaak een probleem vormt is bij schoonmaakbedrijven. Deze bedrijven zijn gebaat bij schoon water. Wanneer er teveel ijzer aanwezig is in het water is het schoonmaken van oppervlakken niet mogelijk. Zodoende is het van groot belang dat ontijzering plaatsvind. Niet alleen om ervoor te zorgen dat er weer schoon water is. Ook sproeikoppen, borstels en andere spuitstukken raken door het roest beschadigd of onbruikbaar. IJzer in water zorgt dus voor een kettingreactie aan complicaties. Het is het enige dat een oplossing biedt. Een ontijzeringsinstallatie van Van der Haar Waterprojecten zorgt ervoor dat het water weer bruikbaar wordt. Het overschot aan ijzer, mangaan maar ook kalk wordt effectief uit het het water gefilterd. Hierdoor heb je geen hinder meer van een teveel aan ijzer in je grondwater. Een reinigingsinstallatie gaat bij correct gebruik tot wel twintig jaar mee. 

Alternatieve methodes 

Van oudsher werd er al de strijd aangegaan met een teveel aan ijzer in het grondwater. Dit gebeurde op een vrij primitieve, maar zeer effectieve manier. Wanneer ijzer in aanraking komt met zuurstof, slaat het neer om de bodem. Wat men dus deed was het grondwater in de vorm van een geïmproviseerde fontein in een bassin laten spuiten. Op die manier kwam het water in aanraking met zuurstof waardoor het ijzer zich succesvol scheidde van het water. Vervolgens werd het ontijzerde water weer opgepompt. Zo kon het weer worden ingezet voor de bewerking van het land of inname voor consumptie. Dit gebeurt bij tijd en wijlen tegenwoordig ook nog vaak genoeg in de praktijk. Het is een relatief simpele en makkelijke oplossing. Nadat het ijzer succesvol is gescheiden van het water, kan er worden overgegaan tot het verwijderen ervan. Dit kan op twee verschillende manieren. Er kan een filter worden aangebracht dat alle ijzervlokken tegenhoudt en zodoende uit het water filtert. Dit gebeurd meestal met zand. Een andere manier om het ijzer te verwijderen is door het ijzer simpelweg te laten bezinken. Teveel ijzer komt meestal voor bij water dat niet zo diep is. Op zichzelf is een teveel aan ijzer niet schadelijk voor je gezondheid, ook niet voor de gezondheid van dieren. Het heeft wel invloed op de kleur, de geur en de smaak van het water. Daarom is ontijzering geboden.

Over ons
De dynamische bouwwereld

Hi! Mijn naam is Kevin en ik schrijf hier sinds kort blogartikelen over mijn werk. Ik werk als aannemer bij een bouwbedrijf en ik vind het hartstikke leuk! De bouwwereld is enerzijds een technische, maar tegelijkertijd ook een creatieve wereld, dus leek het me leuk om daar wat meer over te schrijven. Deze combinatie maakt werken in de bouw namelijk heel interessant en afwisselend. Ik krijg te maken met allemaal verschillende mensen, want als aannemer kom je steeds bij allerlei opdrachtgevers terecht en soms ook bij mensen thuis. Op deze blog wil ik graag met jullie delen hoe het is om te werken als aannemer. Van grote bouwprojecten tot aan het verbouwen of renoveren van woning, echt alles komt voorbij! Ik wens jullie veel veel leesplezier

Zoeken
Archief
Recente artikelen