Blogartikel leidekker

Blogartikel leidekker

18 oktober 2018
 Categorieën: Bouw & aannemers, Blog


De leidekker 

Al sinds de middeleeuwen is dit beroep een echt ambacht. Hard werken en verstand hebben van zaken. Leidekken moet je leren. Zo rond 1850 werden veel kerken en kastelen voorzien van een leien dak. Tegenwoordig is het leidekken wat meer gestegen in populariteit. Mensen vinden het mooi om hun dak van leisteen te voorzien. Het geeft een huis een apart aanzien en karakter. Vanaf 1850 tot 1900 beleefde de leisteen fabrikant gouden tijden. Zover zal het nu niet meer komen omdat er veel verschillende soorten dakbedekkingen zijn bijgekomen die goedkoper zijn en makkelijker kunnen worden aangebracht.  In Nederland zijn nog wel een aantal leidekkersbedrijven te vinden zoals Leidekkersbedrijf Nijland, waar dit aloude beroep nog wordt uitgeoefend. Een leidekker moet in staat zijn resultaatgericht te werken en kunnen omgaan met details. Zelfstandigheid en het goed kunnen werken op hoogtes is natuurlijk een pré. Ook is het hebben van doorzettingsvermogen prettig om te hebben.   

Salaris en toekomst van de leidekker   

Het salaris van de dakdekker ligt rond de 1900 euro per maand. Dit is meestal ook de verdienste van de leidekker. Om dit beroep uit te oefenen kun je meestal binnen een leidekkersbedrijf aan het werk en de vaardigheden tijdens de werkzaamheden leren. Het is wel handig om veel van lei te weten. Leien zijn toch wel anders dan dakpannen.  Banen als leidekker liggen niet voor het oprapen. Er moet beslist gezocht worden om dit beroep uit te oefenen. 

Dakleien   

Leisteen worden als overlappende bestanddelen op een dak gelegd. Leisteen is niet waterdoorlatend maar verweert wel snel. Deze wat vettige steensoort, kan in dunne plakken worden gezaagd en dan overlappend zonder naden worden gelegd op het dak.  Leisteen is jarenlang een prima keus geweest. Rond 1990 kwam hier verandering in en ging men over op leien van asbestcement. Na een aantal jaar kwam men er achter dat asbest slecht is voor de gezondheid. Asbestleien worden tegenwoordig niet meer gebruikt. Keramiek of cement is een goede vervanger geworden van de asbestlei.  Ook bitumen en houten dakleien (schaliën) worden steeds meer als alternatief gebruikt. 

Patronen   

Een leien dak wordt altijd in een bepaald patroon gelegd.  Een maasdak bestaat uit rechthoekige leistenen die van onder naar boven, laag voor laag op het dak zijn vastgezet.  Het koeverdak ligt in ruitvorm en het rijndak heeft afgeronde leistenen. Het schubbendak ziet eruit als de huid van een vis en de Leuvense dekking heeft een open voeg.   

Leipannen   

Leipannen zorgen voor een apart uitstraling van je woning of bedrijfspand. Vroeger was een leien dak alleen weggelegd voor de mensen die genoeg geld hadden. Tegenwoordig kun je tegen scherpe prijzen, door een ervaren leidekker, je huis van leipannen laten voorzien. Er is nog veel vraag naar dit soort daken omdat een leien dak een chique en exclusief aanzien heeft. Ook werken leien isolerend en zijn ze stormvast.  Bronnen:  Nationale beroepengids.nl.  hegeraat.nl/leipannen  wikipedia daklei

Over ons
De dynamische bouwwereld

Hi! Mijn naam is Kevin en ik schrijf hier sinds kort blogartikelen over mijn werk. Ik werk als aannemer bij een bouwbedrijf en ik vind het hartstikke leuk! De bouwwereld is enerzijds een technische, maar tegelijkertijd ook een creatieve wereld, dus leek het me leuk om daar wat meer over te schrijven. Deze combinatie maakt werken in de bouw namelijk heel interessant en afwisselend. Ik krijg te maken met allemaal verschillende mensen, want als aannemer kom je steeds bij allerlei opdrachtgevers terecht en soms ook bij mensen thuis. Op deze blog wil ik graag met jullie delen hoe het is om te werken als aannemer. Van grote bouwprojecten tot aan het verbouwen of renoveren van woning, echt alles komt voorbij! Ik wens jullie veel veel leesplezier

Zoeken
Archief
Recente artikelen