Asbest verwijderen: veiligheid voorop!

Asbest verwijderen: veiligheid voorop!

4 november 2021
 Categorieën: Bouw & aannemers, Blog


Waar vroeger asbest veel werd toegepast bij de bouw van woningen, schepen en installaties vanwege de isolerende brandwerende werking, is inmiddels bekend dat asbest kanker kan veroorzaken. Blijkt bij jou deze gevaarlijke stof te zijn vastgesteld, dan is het belangrijk hier snel mee aan de slag te gaan. Vanaf 2025 moeten alle daken verplicht vrij van asbest zijn. Stel het daarom niet uit, maar ga op zoek naar de meest effectieve manier om het asbest veilig te verwijderen, zonder je eigen gezondheid hierbij in gevaar te brengen.

Verwijderen van asbest
Asbest verwijderen kan pas veilig, als je weet met welke soort asbest je te maken hebt. De eerste stap is bepalen of je met een hechtgebonden of niet-hechtgebonden variant te maken hebt. Hechtgebonden asbest is te herkennen aan vezels die dicht tegen elkaar aanzitten. Bij het verwijderen zal het niet afbrokkelen. Niet-hechtgebonden asbest verwijderen is gevaarlijk, aangezien de kankerverwekkende stoffen vrijkomen tijdens het breken.

Gevaar asbest verwijderen
Hoe gevaarlijk de vezels van asbest zijn, blijkt wel zodra je probeert de vezels te breken. Dit is namelijk het moment waarop de schadelijke stoffen vrijkomen. Alleen als jij te maken hebt met hechtgebonden asbest, mag jij dit zelf gaan verwijderen. Is er sprake van niet-hechtgebonden asbest, dan moet je een erkend bedrijf inschakelen om het werk uit te voeren.

Containment methode tegen asbest in huis
De containment methode is de veiligste manier om asbest binnen in je woning te verwijderen. Een specialist bepaalt heel nauwkeurig waar het asbest zich bevindt en creëert dan een ruimte van speciale folie. Hierna wordt de ruimte onder druk gezet en worden de vezels met een apparaat veilig afgevoerd.

Glove bag methode voor binnen en buiten
De asbestbron wordt door de specialist afgesloten middels een couveusezak. Hierin wordt het asbest opgevangen. De specialist maakt daarna de zak grondig schoon zonder gevaar voor jouw gezondheid. De specialist draagt een volledig afgesloten pak om zichzelf te beschermen tegen de microvezels.

Openlucht methode
Asbest in de open lucht weghalen is de minst veilige manier. Door de blootstelling aan lucht kunnen de vezels bij het afbreken vrijkomen. Blijven de materialen intact, dan valt het mee met de risico's, maar het verdient de voorkeur om de containment methode of de glove bag methode toe te passen.

Conclusie
Weet waar je aan begint als jij je woning wilt verlossen van asbest. Doordat niet direct zichtbaar is met welke soort asbest jij te maken hebt, kan het verwijderen een gevaarlijk klusje blijken. Met professionele hulp worden de kankerverwekkende stoffen definitief uit jouw eigendommen verwijderd.

Over ons
De dynamische bouwwereld

Hi! Mijn naam is Kevin en ik schrijf hier sinds kort blogartikelen over mijn werk. Ik werk als aannemer bij een bouwbedrijf en ik vind het hartstikke leuk! De bouwwereld is enerzijds een technische, maar tegelijkertijd ook een creatieve wereld, dus leek het me leuk om daar wat meer over te schrijven. Deze combinatie maakt werken in de bouw namelijk heel interessant en afwisselend. Ik krijg te maken met allemaal verschillende mensen, want als aannemer kom je steeds bij allerlei opdrachtgevers terecht en soms ook bij mensen thuis. Op deze blog wil ik graag met jullie delen hoe het is om te werken als aannemer. Van grote bouwprojecten tot aan het verbouwen of renoveren van woning, echt alles komt voorbij! Ik wens jullie veel veel leesplezier

Zoeken
Archief
Recente artikelen